skip to Main Content

Algemene informatie over ogen

Oogbehandelingen

Er bestaat een breed scala aan oogbehandelingen. Variërend van behandelingen tegen ernstige oogziekten en aandoeningen, tot kleinere cosmetische ingrepen. Hier lees je meer over enkele van de meest voorkomende oogbehandelingen. Oogbehandelingen die relevant zijn voor veel mensen, omdat ze een klacht verhelpen waar veel mensen last van hebben. Heb je last van zware oogleden of slecht zicht? Dan zijn de volgende oogbehandelingen wellicht interessant voor je.

Ooglidcorrectie

Er bestaan twee soorten ooglidcorrecties: een correctie van het onderste ooglid en een correctie van het bovenste ooglid. Een ooglidbehandeling is een relatief eenvoudige ingreep die in principe plaatsvindt onder plaatselijke verdoving. Ooglidcorrecties worden uitgevoerd wanneer je te maken hebt met zware oogleden. Zware oogleden zijn meestal een gevolg van veroudering en uitrekking van de huid. Hierdoor kun je er moe uitzien, maar ook fysieke klachten ervaren. Bij een ooglidcorrectie wordt een stukje overtollige huid verwijderd, zodat de oogleden niet meer hangen. De hersteltijd van een ooglidcorrectie bedraagt meestal zo’n twee weken. Dat is korter dan de hersteltijd van ogen laseren, die tot wel zes weken kan oplopen.

Ooglidcorrectie prijs

De kosten van een ooglidcorrectie verschillen per kliniek en specifieke behandeling. Maar meestal ligt de prijs van een ooglidcorrectie tussen de €1000,- en €2000,- per ooglid. Voor alle duidelijkheid: je hebt in totaal vier oogleden. Elk oog heeft een bovenooglid en onderooglid. In principe is een ooglidcorrectie een cosmetische behandeling, die niet door de zorgverzekeraar vergoed wordt. Uitzondering zijn ooglidcorrecties die plaatsvinden uit medische noodzaak.

Lensimplantatie

Lensimplantatie is een vorm van refractie chirurgie. Dat is de term voor ingrepen die een refractie afwijking corrigeren. Een refractie afwijking is waardoor veel mensen een bril of lenzen dragen. Refractie chirurgie maakt deze hulpmiddelen overbodig. Bij lensimplantatie wordt er een kunstlens in het oog geplaatst, voor de natuurlijke lens van het oog. Zo wordt de te grote of te kleine sterkte van de natuurlijke lens gecompenseerd. De hersteltijd van een lensimplantatie bedraagt minimaal drie weken. Het verwijderen van eventuele hechtingen gebeurt acht tot tien weken na de behandeling.

Kosten lensimplantatie

Het tarief voor een lensimplantatie is bij het Nationaal Oogcentrum zie je op de tarievenpagina. Dit is iets duurder dan je ogen laten laseren. Aan een vergoeding voor lensimplantatie doen de meeste zorgverzekeraars niet. Enkel in zeldzame gevallen van medische noodzaak zou een lensimplantatie vanuit de basisverzekering vergoed worden. Bekijk hier onze tarieven voor lensimplantatie.

Behandeling staar/cataract

Een voorbeeld van een lensimplantatie met medische noodzaak kan staar of cataract zijn. Deze aandoening, waarbij de lens vertroebelt, kan jouw zicht ernstig verminderen. Bij een staaroperatie wordt de natuurlijke, troebel geworden lens wel degelijk verwijderd. In plaats hiervan komt een kunstlens via een lensimplantatie. De hersteltijd en kosten van een staaroperatie zijn daarmee vergelijkbaar met een reguliere lensimplantatie. De hersteltijd van een staaroperatie is zo’n drie weken, de kosten van een staaroperatie zijn zo’n €2000,- en €3000,- per oog. Belangrijk verschil: een staaroperatie wordt in principe wel vergoed vanuit de basiszorgverzekering.

Patiëntwaarderingen
Aangesloten bij
Contactgegevens
Back To Top