skip to Main Content

Verziendheid

Dichtbij slecht zien is iets dat veel mensen treft. Met name na het 40e levensjaar. Een bril en soms ook lenzen bieden uitkomst. Als jij verziend bent, dan heb je een plussterkte. Je lenzen of bril hebben dan ook een plussterkte. Dit houdt een positieve correctie in. Weten wat dat precies betekent? Hier lees je wat het inhoudt en welke behandelingen er zijn.

Wat is verziendheid?

Verziendheid – of hypermetropie – is een afwijking in het brekingssysteem van het oog. Doordat het oog het binnenvallende licht niet genoeg naar binnen toe buigt, wordt het beeld achter het netvlies geprojecteerd. Dit netvlies bevindt zich aan de achterkant van het oog. Bij een correcte breking (refractie genoemd) valt het licht hier precies op. Doordat het licht achter het netvlies valt, zie je dichtbij niet goed. Deze refractie afwijking wordt permanent verholpen door je ogen te laten laseren of een kunstlens te laten implanteren.

Symptomen van verziendheid

Het belangrijkste symptoom van verziendheid is al genoemd: slechter dichtbij zien. Dit uit zich vooral in moeite met lezen. Een subtieler symptoom is hoofdpijn of concentratieproblemen. De natuurlijke reactie van het lichaam op verziendheid heet accommodatie. Hierbij vernauwen de ogen zich, waardoor het meeste licht via het midden van het oog binnenvalt. Hier is refractie minder van belang, waardoor je toch scherp ziet. Wanneer je ouder wordt, neemt het accommodatievermogen van jouw ogen af en krijg je last van verziendheid. Dit merk je bijvoorbeeld doordat je meer moeite moet doen om scherp te zien en je zicht van scherp naar wazig verspringt.

Behandelingen tegen verziendheid

Hulpmiddelen als een (lees)bril of contactlenzen worden veel gebruikt bij verziendheid. Er zijn gelukkig ook permanente oplossingen. Ogen laseren en lensimplantaten behoren tot de permanente oplossingen. Wanneer je voor een van deze behandelingen kiest, heb je in principe geen hulpmiddelen meer nodig om weer scherp te zien. Weten of jij hiervoor in aanmerking komt? Boek een vrijblijvend consult.

Gerelateerde artikelen

Hoeveel geef jij uit aan bril en lenzen

Geeft u veel uit aan uw bril of lenzen? Bekijk hier hoeveel geld u bespaart met een ooglaserbehandeling. Doe de test!
Doe de test
Laat Je Ogen Laseren | Clinic Select | Onderzoekskamer

Onze ooglaserapparatuur

Onze geavanceerde oogapparatuur is extreem nauwkeurig en wordt ingezet in ooglaserklinieken over de hele wereld.
Read more
Patiëntwaarderingen
Aangesloten bij
Contactgegevens
Back To Top