skip to Main Content

Leesbril en staar

Staar is een vertroebeling van de ooglens, die met name optreedt bij mensen ouder dan 55. Ouderdom is dan ook de voornaamste oorzaak van staar. Mensen met staar gaan geleidelijk minder goed zien. Zowel de scherpte van hun zicht als het vermogen om kleuren te zien, gaan geleidelijk achteruit. Omdat de achteruitgang geleidelijk is, merken veel mensen hun klachten niet direct op.

Heb ik staar?

Staarklachten treden vrijwel altijd geleidelijk op. Symptomen die bij staar passen zijn sterk wisselende bril- of lenssterktes, verstrooiing van licht (halo’s) en last van dubbel zien. Heb je last van een of meerdere van deze klachten? Je huisarts kan je doorverwijzen voor een staaronderzoek.

Wat kunnen we doen tegen staar?

Heeft jouw huisarts of medisch specialist hinderlijke staar vastgesteld? Dan kun je kiezen voor een staaroperatie. Tijdens zo’n operatie verwijderen we de troebele lens en vervangen deze door een kunstlens.

Leesbril

Bij oudere mensen die een leesbril nodig hebben spreken we van presbyopie, wat ouderdomsverziendheid inhoudt. Dit houdt in dat er – net als bij gewone verziendheid – sprake is van slecht zicht op korte afstanden. We spreken dan ook wel van plussterkte; een positieve refractie afwijking. Vaak wordt voor een leesbril of multifocale bril gekozen als directe oplossing voor ouderdomsverziendheid. Het nadeel hiervan is dat je van een dergelijk hulpmiddel afhankelijk wordt.

Presbyopie door afnemend accommodatievermogen

Een veelvoorkomende oorzaak van presbyopie is afnemend accommodatievermogen van het oog. De spier die de omvang van de pupil bepaalt, wordt slapper. Hierdoor kun je minder goed focussen op dat wat dichtbij is. Afnemend accommodatievermogen is een natuurlijk gevolg van ouderdom.

Presbyopie door staar (cataract)

Minder vaak wordt presbyopie veroorzaakt door staar in het oog. Staar is een samenklontering van eiwitten op de lens. In ernstige vorm kan dit jouw zicht troebel maken. In minder ernstige vorm wordt de lens erdoor afgeplat, wat tot een plussterkte en dus verziendheid kan leiden.

Behandelingen tegen ouderdomsverziendheid

Voor ouderdomsverziendheid zijn er behandelopties. Bijvoorbeeld door een kunstlens te implanteren. Je kunt je aanmelden voor een vrijblijvend consult. Wij kunnen je dan een eerste indicatie geven voor welke behandelopties tegen presbyopie je eventueel in aanmerking komt.

Gerelateerde artikelen

Hoeveel geef jij uit aan bril en lenzen

Geeft u veel uit aan uw bril of lenzen? Bekijk hier hoeveel geld u bespaart met een ooglaserbehandeling. Doe de test!
Doe de test
Doet Een Ooglaserbehandeling Pijn?

Doet een ooglaserbehandeling pijn?

Al worden laserbehandelingen al meer dan 20 jaar probleemloos uitgevoerd, toch zijn er veel mensen die het idee van deze…

Lees meer
Patiëntwaarderingen
Aangesloten bij
Contactgegevens
Back To Top