skip to Main Content

Wavefront

Wavefront is een gepersonaliseerde behandeling. Voor een ooglaserbehandeling voert de oogarts altijd specifieke gegevens in, zodat de laser de correctie van het hoornvlies goed uitvoert. De oogarts kan dit op twee manieren doen: met gemiddelde parameters naar aanleiding van de refractieafwijking of met een gepersonaliseerde Wavefront behandeling.

Wat is Wavefront anders dan een standaard procedure?

Een gepersonaliseerde behandeling is nauwkeuriger dan een standaardprocedure. Aan de begindagen van lasercorrectie gebruikten we in wezen dezelfde informatie die we gebruikten om je een contactlens recept te geven, als om je met een laser te behandelen. Wavefront-technologie is hier een enorme verbetering van. Hoewel we de afwijking van het oog nog steeds op de standaard manier controleren, gebruiken we nu een Wavefront-analyse apparaat om ons de oogafwijking zeer nauwkeurig te laten lezen. Wat deze machine in feite doet, is een licht in je oog schijnen en meten hoe het licht wordt geretourneerd. Het geeft ons een zeer objectieve reading van het oog.

Wavefront werkt dus niet met gemiddelden, maar met gedetailleerde metingen van het oog. Hierbij worden in tegenstelling tot een reguliere behandeling ook hoogteverschillen en onregelmatigheden in het hoornvlies gemeten. Vervolgens instrueert de oogarts de laser aan de hand van deze persoonlijke kenmerken.

Deze behandeling is bij uitstek geschikt voor cliënten met hoge afwijkingen of cilinders. De oogarts kan namelijk preciezer werken, waardoor hij 15 tot 20 procent minder weefsel weg hoeft te halen.

Hoe nauwkeurig zijn de Wavefront-waarden?

De meeste patiënten die contactlenzen dragen, realiseren zich dat de voorschriften voor contactlenzen in stappen van een kwart dioptrie komen. Een diopter is een optische meting die je oogafwijking kwantificeert. Als je contactlens voorschrift bijvoorbeeld -2.00 dioptrieën is, is de op één na hoogste conventioneel verkrijgbare contactlens -2,25. Als je er echter over nadenkt, is het erg onwaarschijnlijk dat je echt een -2.00 of -2.25 bent. Waarschijnlijker is uw voorschrift -2.165, maar het is niet logisch dat er lenzen op de markt zijn met precies die sterkte. Het GROTE nieuws is echter dat wanneer we bezig zijn met laserzicht correctie, de Wavefront-analysers ons de zeer specifieke meting geven! We zijn niet beperkt in stappen van 0,25 dioptrie. Integendeel, we kunnen je een zeer op maat gemaakt recept geven op basis van deze zeer exacte metingen.

Wat kost Wavefront?

Een Wavefront kost bij ons circa € 200. Kijk op onze tarievenpagina voor de actuele prijzen van onze ooglaserbehandelingen.

De uiteindelijke kosten van ooglaseren worden ook beïnvloed door eventuele vergoedingen van jouw zorgverzekeraar. Weten of jouw zorgverzekeraar aan ooglaser vergoedingen doet? Hier vind je er meer over.

Hoe werkt Wavefront?

De methode bestaat uit drie verschillende elementen:

  • We maken een analyse (Zyoptics) van de oppervlakte van het hoornvlies, waardoor de oogarts tot in detail weet hoe jouw oog is gevormd.
  • Door de nauwkeurige analyse van het hoornvlies wordt alleen daar behandeld waar nodig is. Hierdoor bespaart de oogarts tot maximaal twintig procent van het hoornvlies.
  • Een Wavefront behandeling levert een scherper zichtvermogen op in de nacht ten opzichte van een reguliere behandeling. Bovendien voorkomt de methode klachten als halo-vorming.

Wat is het voordeel van Wavefront

De Personalised Treatment is een waardevolle toevoeging die ook afwijkingen van de tweede orde zo goed mogelijk corrigeert.

  • Contrasten en fijne details worden beter zichtbaar
  • Nachtblindheid kan verdwijnen, of voorkomen worden
  • Schitteringen en halo’s worden minder
  • De Personalised Treatment kan worden toegepast bij relatief grote pupillen

Daarnaast heeft de Personalised Treatment ook het voordeel dat er minder weefsel verwijderd hoeft te worden om jou goed zicht te geven en dat je dus ook met een dunner hoornvlies nog steeds behandeld kan worden.

Conclusie

Bij het Nationaal Oogcentrum vinden we het heel gewoon om onze patiënten te horen zeggen dat ze na een Lasek, TransPRK of Intralase behandeling beter zien dan ze deden met een bril of contactlenzen.

Een Wavefront behandeling heeft dus een enorm voordeel ten opzichte van een standaard laserbehandeling doordat het het gehele oog – en dus het gehele gezichtsvermogen – analyseert in plaats van alleen het oppervlak van het hoornvlies. Als het gaat om zicht en iemands visuele focus, zijn imperfecties net zo uniek als een vingerafdruk. Wavefront kan elke fout in het zicht opvangen, terwijl andere methoden alleen fouten in een bepaald gebied, zoals het hoornvlies, op kunnen vangen.

Patiëntwaarderingen
Aangesloten bij
Contactgegevens
Back To Top