skip to Main Content

Bijziendheid

Veel mensen zien veraf slecht en merken ook dat dit steeds slechter wordt. De meest gekozen oplossing is een bril. Mensen met bijziendheid hebben te maken met een minsterkte. Dit betekent dat zij een bril of lenzen nodig hebben met een negatieve correctie. Hier lees je wat dat precies inhoudt en wat je tegen bijziendheid kunt doen.

Wat is bijziendheid?

Bijziendheid – of myopie – is een afwijking in het brekingssysteem van het oog. Het oog is te lang of de breking is te sterk. Hierdoor wordt het beeld iets vóór het netvlies geprojecteerd, aan de binnenkant van het oog. Beelden van veraf worden daardoor onscherp. Jouw natuurlijke lens breekt het licht zo dat dit precies op je netvlies valt. Bij bijziendheid klopt deze breking niet helemaal en moet er een correctie plaatsvinden. We spreken in zo’n geval van een refractie afwijking. Een correcte refractie wordt bereikt door middel van een bril, contactlenzen of ogen laseren.

Bijziendheid in combinatie met andere oogaandoeningen

Wanneer je bijziend bent – en dus een minsterkte hebt – wil dat niet zeggen dat je geen plussterkte kunt hebben. Al is de combinatie in principe vrij zeldzaam. Vaker komt een combinatie met een cilinderafwijking (astigmatisme) voor. In zo’n geval is de refractie afwijking niet overal in het oog gelijk. Op sommige plaatsen is een grotere correctie nodig dan op andere plaatsen. Dit heeft soms gevolgen voor de behandelopties, maar kan in principe nog steeds goed behandeld worden.

Behandelingen tegen bijziendheid

Ogen laten laseren is de voor de hand liggende behandeling bij bijziendheid. Ogen laseren boekt goede, permanente resultaten. Deze behandeling maakt hulpmiddelen, zoals een bril of contactlenzen, in principe overbodig. Een alternatieve permanente oplossing is het plaatsen van lensimplantaten. Deze behandeling houdt in dat er een kunstlens in je oog geïmplanteerd wordt.

Gerelateerde artikelen

Hoeveel geef jij uit aan bril en lenzen

Geeft u veel uit aan uw bril of lenzen? Bekijk hier hoeveel geld u bespaart met een ooglaserbehandeling. Doe de test!
Doe de test
Doet Een Ooglaserbehandeling Pijn?

Doet een ooglaserbehandeling pijn?

Al worden laserbehandelingen al meer dan 20 jaar probleemloos uitgevoerd, toch zijn er veel mensen die het idee van deze…

Lees meer
Patiëntwaarderingen
Aangesloten bij
Contactgegevens
Back To Top