skip to Main Content

Cilinder afwijking? Kies voor een ooglaserbehandeling.

Met onze ooglaser behandelingen heb je geen bril of contactlenzen meer nodig. Zelfs als je een cilinder afwijking in je ogen hebt.

Wie wel eens bij een opticien geweest is, heeft er van gehoord: cilinder of cilindrische afwijking. Ook wel astigmatisme genoemd. Hiervan is vaak sprake in combinatie met andere refractie afwijkingen zoals plus of min. Maar wat is een cilinderafwijking? En is het te verhelpen door een ooglaserbehandeling? Hier lees je er alles over.

Wat is een cilinderafwijking?

Bij de meeste mensen wordt al het licht dat het oog binnenvalt op één punt geprojecteerd. Idealiter is dat precies op het netvlies, aan de achterkant van het oog. Wanneer dat het geval is zie je normaal en scherp. Wat vaak voorkomt is dat het punt ofwel net vóór het netvlies geprojecteerd wordt (bijziendheid) of er net achter (verziendheid). Bij bijziendheid is er sprake van een minsterkte en bij verziendheid is er sprake van een plussterkte.

Wat ook kan is dat het licht niet op één punt geprojecteerd wordt, maar meer op een lijn. Dit komt dan omdat het oog niet perfect rond is, maar iets ovaalvormig. Dan spreken we van astigmatisme of een cilindrische afwijking. Dit kan voorkomen in combinatie met plus of min. Wanneer dit het geval is, moet een bril, lens of laserbehandeling voor aanvullende correctie zorgen.

Symptomen cilindrische afwijking?

De symptomen van astigmatisme zijn minder goed herkenbaar dan van verziendheid of bijziendheid. Toch kan je de symptomen van een cilindrische afwijking herkennen. Vaak is er sprake van wazig zicht, zowel veraf als dichtbij. Hoofdpijn en/of vermoeide ogen komen veel voor bij mensen met astigmatisme.

Behandelingen astigmatisme

Een cilindrische afwijking is te behandelen door je ogen te laten laseren. De cilindrische afwijking en de plus- of minsterkte kunnen in principe in één laserbehandeling verholpen worden. Je hebt dan een blijvende oplossing voor je mindere zicht als gevolg van astigmatisme.

Welke ooglaser behandelingen zijn er mogelijk?

Voor de normale cilinder afwijkingen tot 4-6 dioptrie kunnen kan onze Intralasek ooglaser behandeling de beste uitkomst. Voor hogere cilinder afwijkingen tot 7 dioptrie, of als je ouder bent dan 55 jaar zijn onze lensimplantaties een uitstekende optie.

Gerelateerde artikelen

Hoeveel geef jij uit aan bril en lenzen

Geeft u veel uit aan uw bril of lenzen? Bekijk hier hoeveel geld u bespaart met een ooglaserbehandeling. Doe de test!
Doe de test
Laat Je Ogen Laseren | Clinic Select | Onderzoekskamer

Onze ooglaserapparatuur

Onze geavanceerde oogapparatuur is extreem nauwkeurig en wordt ingezet in ooglaserklinieken over de hele wereld.
Lees meer
Patiëntwaarderingen
Aangesloten bij
Contactgegevens
Back To Top