skip to Main Content
Lensimplantaten

Vanaf

898

,- per oog

Lensimplantaten

Vanaf

898

,- per oog

Afspraak maken

Lensimplantaten

Lensimplantaten hebben verschillende voordelen ten opzichte van ogen laseren. Daarbij is voor sommige mensen een ooglaserbehandeling niet (meer) mogelijk. In dat geval zijn lensimplantaten een prima alternatief. Er zijn verschillende situaties waarbij een lensimplantaat een betere, of de enige optie is. Een nieuwe ooglens is bijvoorbeeld beter in het geval van een te dun hoornvlies of een oogsterkte van meer dan -10.

Bij het plaatsen van lensimplantaten wordt een nieuwe kunstlens in het oog geïmplanteerd. Zo kun je zonder bril weer uitstekend zien, zowel dichtbij als veraf. Een bijkomend voordeel is dat je met een lensimplantaat nooit meer geopereerd hoeft te worden aan staar.

Lensimplantaten plaatsen is een kleine ingreep

Hoewel het plaatsen van lensimplantaten misschien ingrijpend klinkt, is het een vrij eenvoudige behandeling. Wereldwijd worden jaarlijks miljoenen van dit soort ingrepen succesvol uitgevoerd. Voor het plaatsen van de nieuwe lens verdoven we je ogen eerst met oogdruppels. Vervolgens maken we een klein sneetje van 2 mm in het oog. Via deze opening plaatsen we de nieuwe lens en maken we deze vast aan de iris. De ingreep neemt niet veel tijd in beslag en na een nacontrole mag je onmiddellijk weer naar huis. Enkele nacontroles later, zit je voor de rest van jouw leven goed.

Wat is het verschil tussen een lensimplantatie en lensvervanging (lenswissel)?

Voor mensen met een zichtafwijking van meer dan -10 of patiënten met een zeer dun hoornvlies is ogen laseren niet geschikt. Het implanteren van een kunstlens is vaak wel mogelijk. Het resultaat van een lensimplantatie is hetzelfde als van een ooglaserbehandeling: Je ziet voortaan weer scherp, zónder bril.

Bij lensimplantatie plaatsen onze artsen een kunststoflens in het oog die voor jouw eigen ooglens komt. Bij een lenstransplantatie (lenswissel) vervangen we de ooglens door de kunstlens. Deze kunstlens heeft de juiste afstandscorrectie (dichtbij en/of veraf) of cilindercorrectie. Natuurlijk is de behandeling pijnloos, omdat jouw oog wordt verdoofd. Zowel het plaatsen van lensimplantaten als een lenswissel neemt bij het Nationaal Oogcentrum elkaar slechts 2 uur in beslag. Je kunt dus op dezelfde dag nog naar huis.

Ben jij geschikt voor lensimplantaten?

Of jouw ogen geschikt zijn voor lensimplantaten hangt af van de conditie van je ogen. Tijdens een gratis consult kunnen bepalen we of je in aanmerking komt voor een ooglaserbehandeling of lensimplantatie. En als lensimplantaten de beste optie is dan bekijken we meteen welke soort kunstlens het beste voor jou is. Er zijn verschillende lensimplantaten en meerdere technieken om deze te plaatsen, de kans is dus groot dat je in aanmerking komt.

Tarieven lensimplantaten

Al onze behandelingen zijn inclusief nazorg en controles het eerste jaar. Bijkomende kosten van de medicatie zijn niet inbegrepen afhankelijk van jouw eigen risico bij jouw zorgverzekeraar. Deze bestellen wij als service voor je, zodat u deze bij de behandeling direct mee krijgt. De apotheek stuurt een factuur hiervoor naar jouw zorgverzekeraar. Mogelijk ontvang je van jouw zorgverzekeraar een factuur vanwege je eigen risico.

Monofocale Implantlens
1200per oog

Een lens waarmee je scherp ziet op 1 afstand. Meestal in de verte.

Multifocale Implantlens
1990per oog

Een lens waarmee je dichtbij en veraf scherp ziet. Je hebt dan geen leesbril meer nodig.

Trifocale Implantlens
2995per oog

Een lens waarmee je zowel dichtbij, veraf als op tussenafstand (bv op computerscherm) goed kunt zien.

Pentafocale Implantlens
3850per oog

Een exclusieve lens waarmee je zowel dichtbij, veraf als op tussenafstand goed kunt zien.

Add-on Implantlens
2250per oog

Een extra multifocale kunstlens wanneer je eerder al aan staar bent geopereerd maar nog steeds een bril nodig heeft.

Betalen in TERMIJNEN

Kan jij de lensimplantatie niet direct in één keer betalen? Dat hoeft geen probleem te zijn.

Waarom lensimplantaten ideaal zijn?

Om verschillende redenen zijn lensimplantaten een ideale manier om je oogafwijking te verhelpen. Het gaat om een kortdurende en veilige ingreep, waarbij de natuurlijk ooglens wordt vervangen door een kunstlens. De behandeling corrigeert afwijkingen waardoor je na de ingreep weer scherp ziet.

De belangrijkste voordelen van lensimplantaten op een rij:

 • Om te beginnen kun je met de nieuwe kunstlenzen je bril en lenzen voorgoed vaarwel zeggen en toch goed zien. En daarmee bedoelen we niet alleen voor dichtbij en veraf. Maar met een multifocale kunstlens ook bij het lezen van een boek, ter vervanging van jouw leesbril.
 • Daarbij kunnen lensimplantaten de enige optie zijn wanneer een ooglaserbehandeling niet (meer) mogelijk is.
 • Tot slot hoef je met lensimplantaten nooit meer geopereerd te worden aan staar omdat jouw eigen lens wordt vervangen door een kunstlens. Rond 85 jaar hebben bijna 100% van de mensen last van staar en jaarlijks worden er 160.000 staaroperaties uitgevoerd. Zo blijkt uit informatie op Zorgkaart Nederland.

De behandeling

Oogchirurgie klinkt in eerste instantie beangstigend. Het gaat immers om je kostbare ogen. Toch is lensimplantatie een relatief simpele en zeer veilige behandeling. Je ogen worden tijdens de behandeling eerst verdoofd door middel van oogdruppels. Daarna wordt een kleine incisie gemaakt bij de iris. Via deze incisie wordt de kunstlens geplaatst en bovenop jouw eigen ooglens geplaatst. De chirurg inspecteert vervolgens het resultaat en geeft je een schema voor diverse controles. Zo waarborgen we dat, ook na enkele maanden, het resultaat van de behandeling blijvend effectief is.

Kom jij in aanmerking voor lensimplantatie?

Er bestaan diverse soorten lensimplantaten en verschillende technieken voor plaatsing. Daarom kijken we eerst met je wat er mogelijk is. Op basis van de conditie van jouw ogen stellen we vast of jij in aanmerking komt voor lensimplantatie – én welk type lens het meest geschikt is voor jou. Jouw ogen laten laseren is mogelijk een alternatief. Of dat zo is stellen we vast tijdens het vooronderzoek.

Is er nazorg nodig?

Zoals met alle medische ingrepen is bij lensimplantaten een goede en nauwkeurige nazorg belangrijk en nodig voor een optimaal herstel. Dat begint met een eerste controle meteen na de behandeling. Je krijgt evt. medicatie en oogdruppels mee. Daarbij we geven duidelijke instructies mee over het druppelen en het herstel.
In totaal word je ongeveer gedurende een jaar opgevolgd. Tijdens dit jaar worden jouw ogen nauwgezet opgevolgd en kan de oogarts indien nodig snel ingrijpen.

Meer informatie over lensimplantaten?

Boek direct online een gratis en vrijblijvend consult in onze ooglaserkliniek in Naarden. Wil je eerst meer weten over lensimplantaten of ogenlaser behandelingen? Bel ons of vul het contactformulier in. Wij helpen je graag verder.

Vergelijk de tarieven van de verschillende oogklinieken in Nederland

Soort lens (prijs per oog)Monofocale ImplantlensMultifocale ImplantlensTrifocale ImplantlensPentafocale ImplantlensAdd-on Implantlens
Retina (prijs per oog)€ 1250€ 1990€ 3100€ 3925€ 2400
FYEO Medical (prijs per oog)€ 1995€ 2595
Oogziekenhuis Focuskliniek (prijs per oog)€ 2800€ 2675
Eyescan (prijs per oog)€ 1895€ 3495
Bergman (prijs per oog)€ 2450€ 3000€ 2900
Eye Center (prijs per oog)€ 2700€ 2700
Dutch Clinic (prijs per oog)€ 1200€ 2550€ 2800
Laatjeogenlaseren.nl€ 1200€ 1990€ 2995€ 3850€ 2250

Wanneer een voorzetlens?

Voornamelijk mensen een sterke/hoge cilinder in het oog, tussen de 20 en 50 jaar, komen hiervoor in aanmerking. Om de ingreep succesvol te kunnen uitvoeren moet er voldoende ruimte zijn in jouw oog.

Hoe gaat een voorzet lens in zijn werk?

Bij het implanteren van een voorzetlens, wordt er een lens voor jouw eigen natuurlijke ooglens geplaatst. Je eigen lens blijft zitten. Door het plaatsen van de voorzetlens beschik je weer over een scherp dieptezicht. Weet dat het plaatsen van een voorzetlens niet definitief is, de lens kan er nog weer uitgehaald worden.

Wanneer een vervangende lens?

Ben je ouder dan 50? Dan wordt er een vervangende kunstlens geplaatst. Naarmate men ouder wordt, wordt de eigen lens stugger waardoor bijvoorbeeld het zich op korte afstand, bijvoorbeeld bij het lezen, achteruit gaat.

Hoe gaat een vervangende lens in zijn werk?

Jouw eigen lens wordt vervangen, waardoor er geen leesbril meer nodig is. Met deze ingreep verhelpen en voorkomen we meteen toekomstige staar of cataract. Er zijn veel verschillende soorten vervangende lenzen. We bekijken graag samen met jou, welke lens het beste bij je past.

Hoe verloopt het plaatsen van lensimplantaten?

Het plaatsen van lensimplantaten is relatief eenvoudig. Ongeacht of er voor voorzet- of vervanglenzen wordt gekozen, de aanpak loopt grotendeels gelijk:

 • De ogen worden verdoofd met specifieke oogdruppels, waardoor je geen pijn voelt.
 • Er wordt een kleine snede in het hoornvlies gemaakt van 2mm.
 • Vervolgens wordt al dan niet jouw natuurlijke ooglens weggehaald.
 • Tot slot word de kunstlens aangebracht en gepositioneerd.

De voordelen van een lensimplantatie

Het stoppen met het dragen van een bril en/ of lenzen is natuurlijk het belangrijkste voordeel van lensimplantaten. Maar een ooglaserbehandeling zou dat ook kunnen verhelpen. Lensimplantaten hebben echter toch een aantal belangrijke voordelen;

 • Het is een relatief veilige ingreep, die wereldwijd miljoenen keren wordt uitgevoerd. Moderne apparatuur garandeert een veilige ingreep.
 • Het is een pijnloze behandeling die maar enkele minuten duurt.
 • Alle afwijkingen kunnen gecorrigeerd worden, waardoor u zowel dichtbij als veraf weer scherp ziet.
 • Met een multifocale kunstlens heeft u zelfs nooit meer een leesbril nodig.
 • Geen kans op staar meer.
 • Binnen de 48 uur ziet u alweer 80% van voordien. Binnen een week is het zicht volledig hersteld.

Nadelen of risico's lensimplantaten

Zijn er dan geen nadelen of risico’s? Eigenlijk zijn er bijna geen noemenswaardige nadelen aan lensimplantaten verbonden. Als we iets zouden moeten noemen dan hebben we het over de volgende mogelijke en vaak tijdelijke bijwerkingen;

 • Tijdelijk kan het zicht wel hinder ondervinden van het plaatsen van lensimplantaten.
 • Tijdelijk zijn een blauw zicht, halo’s en uitstralingen rond verlichting mogelijk. Dat komt doordat omdat uw hersenen even moeten wennen aan het nieuwe zicht. Deze problemen lossen zichzelf op na maximaal enkele maanden.
 • Sporadisch komt de sterkte niet op het afgesproken niveau. Vaak biedt een bijkomende ooglaserbehandeling dan een oplossing.

Veelgestelde vragen over lensimplantaten

Wat houdt een lensimplantatie in?

Met lensimplantaten zorgen we dat je nooit meer een bril of lenzen nodig hebt. Tijdens de ingreep plaatst een van onze oogartsen een kunststoflens in je oog waarmee je oogafwijking gecorrigeerd wordt. Deze kunstlens heeft de juiste sterkte en/of cilindercorrectie die we in een medisch vooronderzoek uitgebreid hebben geanalyseerd. Verschillende lenzen zijn mogelijk. Tijdens een gratis consult bekijken we welke kunstlenzen bij je passen en tot het gewenste resultaat leiden.

Kan ik lensimplantaten laten plaatsen?

In principe komt bijna iedereen in aanmerking voor lensimplantaten. Alleen wanneer staar of Cataract geconstateerd wordt kom je niet in aanmerking voor een voorzetlens. Maar dan kunnen we nog steeds je eigen lens vervangen. Tijdens een vooronderzoek bekijken we welke behandeling en kunstlens het beste bij je past. Vaak wordt voor een lensimplantatie gekozen wanneer je niet (meer) in aanmerking komt voor een ooglaserbehandeling.

Heb ik nog een bril of lenzen nodig na lensimplantatie?

Nee, kunstlenzen corrigeren ook hogere sterktes, zowel aan de plus- als min kant. Een bril of lenzen zijn dus niet meer nodig. Met een Multifocale kunstlens ben je ook voorgoed van jouw leesbril afgeholpen.

Is het plaatsen van lensimplantaten pijnlijk?

Nee, specifieke oogdruppels zorgen voor een pijnloze ingreep. Kort na de ingreep kan jouw oog wel wat geïrriteerd aanvoelen. Andere pijn komt zelden voor.

Word ik verdoofd tijdens het plaatsen van de lensimplantaten?

Alleen jouw ogen worden verdoofd met behulp van speciale oogdruppels. Je maakt de ingreep dus bewust mee. Een kalmerend middel is eventueel mogelijk als je dat graag wenst.

Zijn er risico’s verbonden aan lensimplantatie?

Een lensimplantatie is eigenlijk heel veilig. In uitzonderlijke gevallen is een extra ingreep nodig omdat een lens niet 100% goed op de juiste plek zit. Bijkomende oogdruk is mogelijk, maar dit kan verholpen worden met medicatie en is slechts tijdelijk. Ernstige complicaties doen zich slechts zelden voor.

Hoelang moet ik herstellen na een lensimplantatie?

In de meeste gevallen is jouw zicht binnen een week volledig in orde, maar dit kan eventueel iets langer duren. Je ogen kunnen in de eerste week na de lensimplantatie wel gevoelig zijn. Het is belangrijk om van je oogleden af te blijven en niet in je ogen te wrijven. Na de ingreep kun je  het beste een week rustig aan doen.

Moeten lensimplantaten vervangen worden?

Kunstlenzen verouderen niet en hoeven dus niet vervangen te worden.

Worden de kosten van een lensimplantatie vergoed?

Een basisverzekering dekt de lensimplantatie niet. Sommige bijkomende zorgverzekeringen komen wel tussen in de kosten. Lees er zeker jouw polis eens op na.

Is er een wachtlijst voor lensimplantatie?

Je kunt meteen terecht voor een consultgesprek over de mogelijkheden en om te kijken of je geschikt bent voor lensimplantaten. Denk voor de behandeling goed na voor je een beslissing neemt. Maar weet dat er geen wachtlijst is voor lensimplantaties. Je kunt bij ons op korte termijn behandeld worden.

Patiëntwaarderingen
Aangesloten bij
Contactgegevens
Back To Top