skip to Main Content

De nadelen van het dragen van contactlenzen

Laten we eerlijk zijn. De belangrijkste reden waarom mensen contactlenzen dragen, is omdat zij zich daar beter bij voelen. Het is natuurlijk een prima reden, als het dragen van een bril je minder vertrouwen geeft in sociale situaties of je professionele leven op welke manier dan ook belemmert. Maar heb je je ooit al echt verdiept in de mogelijkheid van een ooglaserbehandeling?

Als drager van contactlenzen is het belangrijk dat je je houdt aan de hygiënevoorschriften om de contactlenzen een tijdje mee te laten gaan. Maar veel dragers denken niet aan het mogelijk ernstig beschadigen van het oog door het dagelijks indoen en verwijderen van een vreemd voorwerp.

Volgens de bevindingen in een recente studie uitgevoerd door NYU Langone Medical Center hebben mensen die contactlenzen dragen een ander type bacterie in hun ogen dan niet-gebruikers. De studie verklaart dat deze bacterie direct verantwoordelijk kan zijn voor het veroorzaken van oogzweren. Het NYU Langone Medical Center vond een hoge aanwezigheid van 4 bacteriën in de ogen van dragers van contactlenzen: Acinetobacter, Methylobacterium, Lactobacillus en Pseudomonas. En de laatste werd meestal in verband gebracht met hoornvlies-onsteking.

“Er is een toename in het aantal patiënten met hoornvlies-onsteking na de introductie van zachte contactlenzen in de jaren ’70”, zegt co-auteur Jack Dodick, MD, en hoogleraar oogheelkunde aan NYU Langone. “Omdat de bacteriën die dit veroorzaken uit de huid lijken te komen, moet meer aandacht worden besteed aan ooglid- en handhygiëne.”

Dat brengt ons terug naar het onderwerp van dagelijkse contactlenzenhygiëne – alleen deze keer met meer urgentie dan ooit.

Zachte wegwerplenzen minimaliseren infectie

• Het schoonmaken van je contactlenzen is een nogal vervelende taak die je elke dag moet doen.

Zachte wegwerplenzen zijn een geschenk uit de hemel voor luie contactlens dragers. Weggooien na gebruik is immers de beste garantie dat er vandaag geen vuil van gisteren in je ogen terecht komt.

Je bril weggedaan? Dat is jammer!

• Tenzij je net een laserbehandeling hebt ondergaan, is er geen reden om je bril weg te gooien. Een bril is erg handig, zelfs wanneer je kiest voor het alternatief van contactlenzen. Door het dragen van een bril geef je je ogen de broodnodige rust en helpt zo bij het behoud van een gezond, optisch ecosysteem.

Doe wat vaker je contactlenzen uit zodra je thuiskomt van je werk. Beperking van de uren dat je je contactlenzen draagt, vermindert het risico op infecties zoals oogontsteking en vermindert ook de impact van luchtvervuiling op je ogen.

Contactlenzen kunnen een probleem zijn bij het nemen van bepaalde medicijnen

• Antihistamine, genomen om allergieën te bestrijden, hebben een bijwerking van het uitdrogen van de ogen. Sommige acnemedicijnen en acetylsalicylzuur (ASA) hebben ook een vergelijkbare impact. Het introduceren van een vreemd voorwerp zoals contactlenzen in droge ogen is een recept voor irritatie, jeuk, roodheid, wazig zien, enz. Omdat de lens het oppervlak van het oog bedekt en de zuurstofstroom beperkt. Bovendien mag je niet in je ogen wrijven met contactlenzen in. Je moet ze uitdoen tijdens het spoelen van het oog of het aanbrengen van kalmerende oogdruppels …

Deze problemen kunnen natuurlijk worden voorkomen door je lenzen zo kort mogelijk te dragen – of helemaal niet – wanneer je denkt dat je ogen gruizig en uitgedroogd aanvoelen.

Lees 10 tips voor het veilig dragen van contactlenzen op de website van het Oogfonds.

Patiëntwaarderingen
Aangesloten bij
Contactgegevens
Back To Top