skip to Main Content

Oog yoga voor het versterken van je zicht

Weet je dat de gemiddelde persoon 8,5 uur of meer voor het computerscherm doorbrengt? Dit geeft aan hoeveel druk we op onze ogen uitoefenen, en dat kan onze visie beïnvloeden. Het is vanwege de (te) lange tijd op het scherm dat we vaak oogproblemen krijgen, zoals tranende ogen, jeukende ogen of wazig zien.
Oogproblemen zijn het gevolg van het niet goed functioneren van de oogspieren. Daarom is het essentieel om je ogen een korte pauze te geven wanneer je langere tijd naar een scherm kijkt. Een hele goede manier om oogproblemen te voorkomen, is door oogyoga, dat kan helpen bij het verbeteren van de oogfuncties. Hieronder volgen enkele yoga-tips die je in je dagelijks leven zou kunnen opnemen om jouw vermoeide ogen te ontspannen:

Volg de 20/20/20 Regel

Veel mensen die urenlang naar digitale schermen kijken, krijgen klachten zoals hoofdpijn en droge, vermoeide ogen. Om de focusvermoeidheid het hoofd te bieden, is het raadzaam om de 20/20/20 regel te volgen. Dit is een eenvoudige techniek die je kunt volgen als je aan het werk bent. Neem elke 20 minuten een pauze van het computerschermen, kijk 6 meter verderop en concentreer je gedurende 20 seconden op iets in de verte.

Knipper regelmatig

Knipperen verbetert jouw gezichtsvermogen en zorgt voor smering van de ogen en voorkomt droge ogen en jeuk. Zit in een ontspannende positie, knipper 10-20 keer per minuut gedurende vijf minuten.

Rol je ogen

We hebben de neiging om onze ogen veel op het scherm scherp te stellen en onze ogen bij één punt te houden. Als je je ogen niet genoeg beweging geeft, kan dit de oogspieren aantasten. De beste manier om je oogspieren in werking te houden, is door af en toe met je ogen te rollen.

Omhoog en omlaag draaien

Zit rechtop, adem in terwijl je omhoog kijkt en adem uit terwijl je naar beneden kijkt. Herhaal dit gedurende 5-10 minuten. Dit type oogyoga helpt bij het verbeteren van het gezichtsvermogen.

Zijwaartse rotatie

Het is handig als je oogaandoeningen hebt zoals hypermetropie en bijziendheid. Om de ontwikkeling van de oogconditie onder controle te houden, beweeg je je ogen heen en weer van links naar rechts en herhaal je dit gedurende 10 minuten.

Circulaire oogrotatie

Dit is handig voor degenen die veel op digitale schermen werken. Het helpt oogproblemen zoals oogirritatie en droge ogen te elimineren. Ga bij dit type oogyoga rechtop zitten en draai je ogen met de klok mee om zo een grote cirkel te tekenen. Doe dit gedurende 10 minuten.

Palmen

Om van vermoeidheid en stress van de ogen af ​​te komen, is het “palmen” van je ogen erg nuttig. Met deze techniek kun je van de oogpijn afkomen. Om deze oefening uit te voeren, wrijf je een paar seconden in je handen totdat ze warm aanvoelen. Ontspan, bevrijd je geest van alle gedachten en plaats je handpalmen voor je ogen. Sluit je ogen en haal diep adem. Doe dit tien minuten. Verwijder je handen zodra je een rustgevend gevoel in je ogen voelt.

Het is belangrijk om te weten dat behalve ziekten zoals glaucoom of cataract, die worden veroorzaakt door verhoogde oogdruk of problemen met de ooglens, de helft van de oogproblemen verband houdt met het niet goed functioneren van de oogspieren. Als je voor je werk lange uren achter een scherm moet doorbrengen, draag dan een computerbril of een voorgeschreven bril. Draag geen contactlenzen omdat deze vaak al droge ogen veroorzaken. Raadpleeg je dokter als je oogproblemen een week of langer aanhouden. Zorg ervoor dat je de juiste begeleiding van jouw dokter of oogarts volgt tijdens het doen van yoga-ademhalingsoefeningen als je lijdt aan glaucoom.

Patiëntwaarderingen
Aangesloten bij
Contactgegevens
Back To Top