skip to Main Content

Refractieafwijkingen uitgelegd

Wat is een refractieafwijking?

Bij normaal zicht komt licht dat wordt gereflecteerd door een voorwerp het oog binnen via het hoornvlies. Het hoornvlies buigt (breekt) deze lichtstralen door naar de natuurlijke lens van het oog, waar ze weer worden gebogen om te focussen op een scherp punt op het netvlies. De netvliescellen zetten de lichtstralen om in elektrische impulsen die naar de hersenen worden gestuurd (via de oogzenuw) en verwerkt tot een beeld. Brekingsfouten (refractieafwijkingen) treden op wanneer het oog niet perfect gevormd is, zodat lichtstralen niet correct op het netvlies worden gericht.

Veelvoorkomende refractieafwijkingen

Alle refractieafwijkingen zijn van invloed op het vermogen van het oog om op verschillende afstanden duidelijk te zien. De manier waarop het gezichtsvermogen wordt aangetast, en de bijbehorende symptomen, variëren echter aanzienlijk tussen de verschillende soorten refractieafwijkingen. Over het algemeen wordt het vermogen van het oog om licht te focussen beïnvloed door de vorm van het hoornvlies, de kromming van de lens en de lengte van het oog.

Wat is bijziendheid?

Mensen met bijziendheid (myopie) kunnen objecten in de buurt duidelijk zien, maar hebben moeite om zich te concentreren op objecten die ver weg zijn. Bijziendheid treedt meestal op als het hoornvlies of de lens te gebogen is en het licht te sterk buigt, als het oog te lang is of als gevolg van een combinatie van deze factoren. Als gevolg hiervan focussen lichtstralen zich voor, in plaats van op, het netvlies.

Bijziendheid ontwikkelt zich meestal in de vroege kinderjaren en kan met de leeftijd verergeren naarmate de vorm van het oog in de loop van de tijd verandert. Overmatige schermtijd en niet genoeg tijd buitenshuis doorbrengen kan tot ernstigere gevallen leiden. Bijziendheid wordt meestal steeds erger totdat iemand begin twintig is. Voor sommige mensen kan zelfs na die tijd nog verergeren.

Wat is verziendheid?

Verziendheid (hypermetropie) is een aandoening waarbij verre objecten duidelijk te zien zijn, maar objecten dichtbij wazig lijken. Dit gebeurt meestal wanneer het hoornvlies (of de lens) minder gebogen is dan normaal, het oog te kort is of een combinatie van deze twee factoren. Het afgeplatte hoornvlies kan lichtstralen niet sterk genoeg buigen, wat betekent dat het licht zich achter het netvlies concentreert in plaats van er direct op.

Verziendheid kan op elke leeftijd voorkomen, maar wordt vaak erger na de leeftijd van 40 jaar.

Wat is een cilinderafwijking?

Een cilinderafwijking (astigmatisme) wordt gekenmerkt door wazig of vervormd zicht, meestal op alle afstanden. Astigmatisme treedt op wanneer het hoornvlies niet perfect afgerond is (d.w.z. meer de vorm heeft van een rugbybal dan van een voetbal). Als gevolg hiervan worden lichtstralen die door het hoornvlies gaan ongelijkmatig gebogen en focussen ze niet op een bepaald punt op het netvlies.

Astigmatisme is een veel voorkomende diagnose en de meeste mensen hebben een zekere mate van cornea-asymmetrie. Hoewel mensen met licht astigmatisme misschien niet weten dat ze het hebben totdat ze een regelmatig oogonderzoek ondergaan, kunnen zeer ernstige gevallen resulteren in een zeer vervormd zicht – alsof je in een lachspiegel kijkt.

Wat is presbyopie?

Presbyopie (ouderdomsverziendheid) ontwikkelt zich geleidelijk in de loop van de tijd naarmate de ooglens stijver wordt en de spieren rond de lens verzwakken. Wanneer je naar objecten dichtbij kijkt, verandert de lens in het oog van vorm om licht meer te breken (buigen). Concreet wordt het meer convex. Met de leeftijd verliest de lens dit vermogen en als gevolg daarvan stelt het beeld niet scherp op het netvlies.

Presbyopie veroorzaakt progressieve visuele achteruitgang, meestal tussen de 40 en 65 jaar, en vertoont wazig zicht bij het uitvoeren van taken in de buurt, zoals lezen. Het komt vaak voor dat oudere mensen presbyopie ontwikkelen naast een bestaande refractieafwijking zoals bijziendheid of een cilinderafwijking.

Wat zijn de symptomen van een refractieafwijking?

  • Wazig of vervormd zicht
  • Moeilijkheden om scherp te stellen op objecten dichtbij of veraf
  • Turen om te lezen
  • Vermoeidheid van de ogen of vermoeidheid

Hoe worden refractieafwijkingen gediagnosticeerd?

Refractiefouten worden gediagnosticeerd tijdens een uitgebreid oogonderzoek met een optometrist of oogarts.

Tijdens het onderzoek wordt een gezichtsscherptetest uitgevoerd om te controleren hoe helder jouw zicht is. Refractietests worden ook vaak gebruikt om te controleren hoe goed jouw ogen licht kunnen focussen en of een corrigerende bril of contactlenzen nodig zijn om het refractievermogen aan te passen.

Er kunnen ook verschillende andere tests worden opgenomen om de gezondheid en functie van andere delen van het oog te bepalen. Aangezien de vorm van jouw oog en de sterkte van refractieafwijkingen in de loop van de tijd kunnen veranderen, raden wij je aan elke één à twee jaar een uitgebreid oogonderzoek ondergaan.

Omgaan met een refractieafwijking

Refractieafwijkingen kunnen worden gecorrigeerd met een bril en contactlenzen, of worden behandeld met een ooglaserbehandeling of lensimplantatie, afhankelijk van de ernst van de brekingsfout en iemands leeftijd.

Een ooglaserbehandeling houdt in dat het hoornvlies permanent wordt hervormd om het refractievermogen aan te passen, zodat het licht goed op het netvlies kan focussen. Dit is over het algemeen geschikt voor mensen met bijziendheid, verziendheid en / of astigmatisme en presbyopie. Meer informatie over ooglaseren en de verschillende soorten behandelingen die wij aanbieden vind je op onze pagina ooglaseren.

Lensimplantaten is een andere vorm van oogcorrectiechirurgie die meestal is voorbehouden aan mensen ouder dan 45 jaar en die het risico lopen presbyopie te ontwikkelen of die al ervaren. Deze procedure omvat het vervangen van de natuurlijke lens van het oog door een kunstmatige lens (bekend als een intraoculaire lens). Ga voor meer informatie over de verschillende beschikbare lensopties naar onze pagina over lensimplantaten.

Patiëntwaarderingen
Aangesloten bij
Contactgegevens
Back To Top