skip to Main Content

Waarom het belangrijk is oogdruppels correct te gebruiken

Oogdruppels zijn echte medicijnen, net als tabletten en injecties. Dit betekent dat ze met dezelfde zorg moeten worden gebruikt als andere, meer bekende medicijnen. Ontbrekende doses, stopzetting van de behandeling of het niet gebruiken van oogdruppels zoals voorgeschreven kan jouw gezichtsvermogen verslechteren.
Oogdruppels worden gebruikt bij de behandeling van veel oogaandoeningen, waaronder glaucoom of verhoogde oogdruk, conjunctivitis, oogontsteking en droge ogen. Maar oogartsen schrijven ze ook voor na een laser behandeling, om infecties te voorkomen of ontstekingen te verminderen.

Ongeacht waarom je oogdruppels voorgeschreven hebt gekregen, moet je ze altijd precies gebruiken zoals jouw oogarts je dat heeft voorgeschreven. En hoewel oogdruppels het vaakst worden voorgeschreven, geldt hetzelfde natuurlijk ook voor ooggels en oogzalven.

Door behandeling te combineren met andere reguliere taken (bijv. tandenpoetsen) of een alarm in te stellen op je telefoon, is het makkelijk te onthouden wanneer je moet druppelen.

Als je het moeilijk vindt om de oogdruppels te gebruiken zoals voorgeschreven, lees dan vooral verder. Mogelijk kan dit informatieblad over oogdruppels je helpen. Je kan deze tips volgen om het grootste voordeel te halen uit oogdruppels en bijwerkingen te minimaliseren.

Top 5 tips bij gebruik van oogdruppels:

  1. Breng nooit oogdruppels aan terwijl je contactlenzen draagt
   Het lijkt misschien logisch, maar veel mensen denken er niet aan hun contactlenzen te verwijderen voordat ze hun oogdruppels aanbrengen. Contactlenzen kunnen de verdeling van de druppels verstoren, waardoor hun effectiviteit wordt verminderd. Wacht na het aanbrengen van de druppels ook minimaal 20 minuten voordat je je contactlenzen opnieuw plaatst, anders kunnen resten van de oogdruppels aan de lens blijven kleven.
  2. Breng één druppel per keer aan en wacht een paar minuten voordat je de volgende druppel aanbrengt
   Het snel achter elkaar aanbrengen van druppels zal medicatie verspillen omdat de eerste druppel uit het oog wordt geduwd zonder de kans te hebben gehad om te werken. Het oog kan slechts op elk moment minder dan een halve druppel vasthouden, en de rest loopt over op de gebieden rond het oog. Als op het etiket staat dat twee druppels moeten worden aangebracht, breng dan niet beide druppels tegelijk aan. Breng een druppel aan, wacht minimaal 2 minuten en breng dan de volgende druppel aan.
  3. Knip niet krachtig met je oog na het aanbrengen van de oogdruppel
   Je moet je oog voorzichtig sluiten of normaal knipperen, anders duw je de druppel uit je oog.
  4. Probeer de druppel in je oog te houden om bijwerkingen te minimaliseren
   Oefen druk uit op de onderste traanbuisjes (naast de neusbrug) om de hoeveelheid oogdruppel die de bloedbaan binnenkomt te verminderen – dit minimaliseert de kans op eventuele bijwerkingen van de oogdruppel die de rest van het lichaam aantasten. Zorg er ook voor dat je overtollig vloeistof wegveegt met een tissue om mogelijke irritatie van de omliggende huid te verminderen.
  5. Laat de punt van de fles met oogdruppels je oog niet raken
   Als dit gebeurt, verhoogt dit het risico op een ooginfectie omdat bacteriën van het oog de oogdruppeloplossing kunnen besmetten.

Als je problemen hebt om de druppels in te druppelen, vraag dan om een ​​familielid of huisgenoot om hulp.

Patiëntwaarderingen
Aangesloten bij
Contactgegevens
Back To Top